Terugblik op Buskruit met o.a. Lilian Marijnissen & Bert Bakker

Op dinsdagavond 29 november werd de kou door velen getrotseerd, en niet zonder reden. Er stond namelijk weer een nieuwe editie van Buskruit op de planning. Het bomvolle programma met o.a. het Nationaal Zorgfonds, de Amerikaanse verkiezingen en bezoek van Lilian Marijnissen maakte het een warme avond in Kim’s Kroeg.

Bas Maes (Nationaal Zorgfonds) en  Harrie Verbon (Econoom, Tilburg University) in debat

Bas Maes (Nationaal Zorgfonds) en Harrie Verbon (Econoom, Tilburg University) in debat

Als eerste staat het Nationaal Zorgfonds op het programma. Na een korte historische inleiding gegeven door presentator Kevin Hordijk gaan Bas Maes (Nationaal Zorgfonds) en  Harrie Verbon (Econoom, Tilburg University) in debat over het Nationaal Zorgfonds. Hoewel de discussie hoog oploopt zijn beiden het over één ding eens: de perverse prikkel moet verwijderd worden uit de zorg. De manier waarop dit zou moeten gebeuren blijft echter een discussiepunt tussen beide heren.

Opmerking vanuit het publiek is dat ‘het belangenconflict tussen zorgverzekeraars en zorgverleners ten koste gaat van de patiënt’. Wat verder veel naar voren komt is dat er de afgelopen 40 jaar van alles is geprobeerd. Bas Maes pleit dan ook voor vernieuwing in de vorm van het Nationaal Zorgfonds.

Daarna is het de beurt aan kersverse fractievoorzitter Fráncy van Iersel voor een korte update naar aanleiding van alle wisselingen in de SP-fractie van de afgelopen tijd. Ze is erg trots dat ze is gekozen als fractievoorzitter. Nieuwe raadsleden Bob en Kees doen het ook goed.

Lilian Marijnissen (SP) en Bert Bakker (Universiteit van Amsterdam)

Lilian Marijnissen (SP) en Bert Bakker (Universiteit van Amsterdam)

Na een korte pauze en muziek van Thomas Pieters gaat het programma onverminderd door en is het de beurt aan Lilian Marijnissen (SP) en Bert Bakker (Universiteit van Amsterdam). Zij zullen het hebben over de (voor velen verrassende) Amerikaanse verkiezingen en wat deze uitslag betekent voor de komende Nederlandse verkiezingen. Beiden zijn het er over eens dat de Amerikanen hebben afgerekend met de heersende elite door het verkiezen van Trump.

In de campagne van de SP zal dan ook het idee ‘pak de macht (terug)’ centraal staan. Zowel in de discussie over zorg als in bijvoorbeeld de woningcoöperaties is deze strijd terug te vinden. De SP is altijd onder de mensen en weet dus als eerste wat er speelt. Dit is waar de SP zich in de komende campagne dus ook sterk voor zal maken.

Muzikant Thomas Pieterse

Muzikant Thomas Pieterse

Campusdichter Jan Völkel

Campusdichter Jan Völkel

Na een kort internationaal uitstapje met Jan Völkel (campusdichter), die Engelstalige gedichten voordraagt is het al weer tijd om de avond af te sluiten. Maar niet voordat Thomas Pieters nog een keer voor ons zingt. Het was een geslaagde avond met een bomvol programma, natuurlijk bedanken wij graag al onze gasten weer en graag tot een volgende keer.

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s