TTIP verdrag en Ron Meyer in de laatste Buskruit voor de zomer.

De 37e editie op 23 mei jongstleden van Buskruit was een bijzondere. Het terugkerende publiek is ondertussen namelijk gewend aan Kevin Hordijk als presentator. Kevin was echter verhinderd op 23 mei dus nam Tiny Kox de honneurs waar. Onderwerpen die deze avond de revue passeren in Kim’s kroeg zijn TTIP en het eerste half jaar van nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer. Daarnaast is nog ruimte voor poëzie van stadsdichter Martin Beversluis en muziek van Eva van Pelt.

TTIP-tour met Anne-Marie Minneur
Nadat die laatste haar eerste nummer van de avond, van ver, ten gehore heeft gebracht gaan we door naar een gast die ook van ver komt: Anne-Marie Mineur, Europarlementariër. Zij komt spreken over TTIP een omstreden handelsverdrag met de Verenigde Staten dat volgens Anne-Marie een verlanglijstje is van de grote multinationals in Europa en de VS. Zij willen namelijk zo min mogelijk regels en bemoeizucht.

Anita 60 jaar

37e editie van Buskruit! met zangeres Eva van Pelt, presentator Tiny Kox, SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur, SP-voorzitter Ron Meyer en stadsdichter Martin Beversluis. foto: Ger Thonen / Pix4Profs

Dit verdrag kan echter problematisch zijn om een aantal redenen. Een reden is dat we in Europa bij het maken van producten uitgaan van het voorzorgsbeginsel; iets moet goedgekeurd zijn voor het op de markt komt. In Amerika gaat men echter uit van het aansprakelijkheidsbeginsel. Zo zijn er in Europa bijvoorbeeld 1377 verboden ingrediënten voor cosmetica, terwijl dat er in Amerika 11 zijn. Een andere reden dat het verdrag onder vuur ligt is het eraan verbonden arbitragesysteem. Dit is een helemaal losstaand rechtssysteem wat alleen toetst aan TTIP. Dit rechtssysteem gaat buiten de nationale wetten om.

Anne-Marie is nu bezig met een tour door Nederland om mensen te wijzen op de gevaren van TTIP, ze merkt dat het hier steeds meer begint te leven. In Nederland is het een hot item geworden na de uitzending van Zondag met Lubach waar het verdrag ten sprake kwam. Zo waren er bij de eerste demonstratie waar ze was zo’n 25 man en bij de laatste demonstratie waren dat er al 9.000 en dat geeft zeker hoop voor een toekomst zonder TTIP.

Ron Meyer stelt zich kandidaat
Na een nummer van Eva en een korte pauze gaan we weer verder met het programma. Ron Meyer is te gast om te praten over zijn eerste half jaar als voorzitter van de SP. Na jaren gewerkt te hebben voor de FNV, heeft hij de stap genomen om zich kandidaat te stellen als voorzitter. Hij beschouwt de vakbond als een olietanker, die van richting verandert door de mensen erin, en niet zozeer door de leider. Hij spreekt bevlogen over acties die hij voerde in zijn tijd bij de FNV (Jeugdloon en schoonmakers).

Anita 60 jaar

37e editie van Buskruit! met zangeres Eva van Pelt, presentator Tiny Kox, SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur, SP-voorzitter Ron Meyer en stadsdichter Martin Beversluis. foto: Ger Thonen / Pix4Profs

Het afgelopen half jaar heeft Ron veel afdelingen bezocht om mensen te ontmoeten en naar hen te luisteren. Hij vindt dat we als SP best wat trots mogen zijn op de actieve mensen in de partij. Er is geen enkele andere organisatie die zo het land in gaat als de SP. Ron wil als partijvoorzitter graag dat we meer richten op een bepaald aantal acties, waardoor er meer focus is. Deze acties worden dan groots opgezet en samen gevoerd.

Een zo’n actie komt er nu al aan: het Nationaal Zorgfonds. Het huidige zorgstelsel bestaat nu 10 jaar. Het heeft geleid tot een perverse marktwerking waarbij 5 miljard is uitgegeven aan reclames en marketing. Het Nationaal Zorgfonds zal de zorg weer voor iedereen betaalbaar maken. Door de marktwerking eruit te halen kan het zorgfonds op dezelfde manier betaald kunnen worden en hoeft de premie niet omhoog. De komende tijd zal hiervoor actie gevoerd worden, niet alleen door de SP maar dor een brede maatschappelijke coalitie.

Ron is nu een half jaar voorzitter, dus hij heeft er nog zo’n 27 te gaan dus nog een lange toekomst voor zich. Stadsdichter Martin Beversluis heeft speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven en draagt nog wat bestaand werk voor waarna Eva van Pelt de avond afsluit. Tijdens haar optreden kun je een speld horen vallen, daarna snelt iedereen zich naar de bar voor nog een drankje en een eventuele selfie met de partijvoorzitter.

Buskruit komt terug in het najaar 2016
Op 19 september aanstaande zal de eerste Buskruit in het najaar zijn. Houd onze website en Facebook pagina in de gaten voor aankondigingen rondom het programma. Namens de hele Buskruit redactie wensen we u alvast een fijne zomervakantie!

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s