Lustrumeditie Buskruit! vol actie

Een robijnen jubileum voor Buskruit!. Op maandag 14 september 2015 vond de 35e editie van het politiek café plaats in Kim’s Kroeg in Tilburg. Te gast waren Paulina Matuszczyk van de FNV, SP kandidaatsvoorzitter Sharon Gesthuizen, muzikant Mathijs Leeuwis en columnist Ko de Laat.

Sharon Gesthuizen

 

Vaste presentator Kevin opent de avond nadat Mathijs de aandacht van alle aanwezigen heeft weten te trekken met zijn Brabantse blues. Eerste gast die aan mag schuiven is Paulina Matuszczuk, bestuurslid bij de Tilburgse afdeling van de SP en organizer bij de FNV. Paulina vertelt over de actie Red de Zorg, met als hoogtepunt de demonstratie van 12 september in Amsterdam. Ruim 15.000 mensen gingen de straat op om zich uit te spreken voor betere zorg.

Ook onderdeel van de actie was een petitie, deze is door ruim 800.000 mensen ondertekend. Het moge dus duidelijk zijn dat er veel onvrede is over de zorg. De FNV kreeg hier al signalen over vanuit de zorg. Zo gaven medewerkers aan dat zij geen voldoende aandacht meer kunnen besteden aan hun cliënten. Vandaar dat de actie is opgezet.

Paulina Matuszczyk van de FNVOp zaterdag 12 september was dus het hoogtepunt van de actie in de vorm van een demonstratie in Amsterdam. Er hing een goede sfeer, aldus Paulina. Mensen wisten goed waarom ze daar waren: ze wilde het kabinet laten zien waar ze voor staan. Ook staatssecretaris Van Rijn was aanwezig en kwam eigenlijk met hetzelfde verhaal als altijd: hij wil graag met de FNV in gesprek, ze zouden immers dezelfde doelen najagen. Het is nu aan de FNV om dit momentum gaande te houden. Paulina geeft aan dat de evaluatie nu in volle gang is en dat ze door wil gaan tot alles wat gewest is, binnen is.

Uiteraard is er ook weer ruimte voor vragen. Eerste die een vraag stelt is volgende gast Sharon Gesthuizen. Zij vraagt naar de rol van het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) in deze actie. Paulina geeft hierop aan dat zij een passievere rol gehad hebben, traditiegetrouw zijn zij minder actiebereid dan het FNV. Volgende vraag uit de zaal gaat over de rol van andere politieke partijen. GroenLinks, 50plus en PvdA waren ook aanwezig.

Een van de aanwezigen merkt nog op dat veel mensen die vrijwilligerswerk doen in de zorg wanneer zij (per ongeluk) schade maken, vaak zelf opdraaien voor de kosten. Verzekeringen zijn niet collectief geregeld en dus komt het neer op de eigen verzekering die vaak niet uitkeert.

Wanneer de discussie uitkomt op de rol van de zorgverzekeraar voelt presentator Kevin zich voor het eerst in zijn rol als presentator geroepen om zich uit te spreken over dit onderwerp. Hij is namelijk zelf werkzaam bij een zorgverzekeraar en legt uit dat de verzekeraar de zorgwet naleeft. Hij garandeert dat daar veel mensen zitten die hun stinkende best doen om het allemaal zo leuk mogelijk te maken.

HiernaMuzikant Matthijs Leeuwis leidt Mathijs ons de pauze in. De pauze is wat korter dan normaal, de volgende gast zal later op de avond namelijk nog aanschuiven bij Pauw waar zij zal spreken over de vluchtelingenproblematiek. Maar eerst is Sharon Gesthuizen bij ons om te vertellen over haar ambities om de nieuwe voorzitter van de SP te worden. Alhoewel ze aangeeft dat het moeilijk zal zijn haar huidige portefeuille als tweede kamerlid los te geven, laat ze duidelijk blijken gemotiveerd te zijn voor deze functie. Ze scoort meteen punten door aan te geven dat ze vaak in De Pont (museum voor moderne en hedendaagse kunst) is geweest in haar tijd op de kunstacademie.

In de media wordt veel geroepen dat er discussie zou zijn over de koers van de SP. Sharon vindt het belangrijk aan te geven dat er geen discussie is over de koers, wel over hoe deze het beste te bereiken is. Ook aan het voordragen van concullega Ron Meyer (helaas verhinderd deze avond) door het huidige partijbestuur wil ze niet al te veel woorden vuil maken. Wel geeft ze aan dat ze hier niet zuur over is.  Er staan nog een aantal debatten op stapel waar ze open in zal gaan.

Natuurlijk legt ieder persoon zijn of haar eigen accenten in een functie. Sharon geeft aan dat ze energiek en creatief is. Leden vindt ze erg belangrijk om de voeten in de samenleving te houden. Zij kunnen belangrijke informatie en veel energie leveren. Politiek vindt ze het belangrijk om meer erkenning te krijgen op bepaalde gebieden. De SP staat natuurlijk bekend als partij die veel betekend heeft voor de zorg, maar ook voor het MKB zet de SP zich vaak in. De LHBT (lesbisch, homo, biseksueel en transgender) gemeenschap kan vaak ook steun vinden bij de SP. Bij deze onderwerpen komt de partij niet vaak meteen bij mensen in gedachten, dit zou dus wel moeten.

Dan snijdt Sharon een onderwerp aan dat vele afdelingen bezighoudt de laatste tijd: de wijze van het stemmen op het aankomende partijcongres. Ze zou graag zien dat ieder lid een stem uit kan brengen. Bart van de Camp (lid van de SP fractie in Tilburg) haakt hier op in: het huidige proces staat beschreven in de statuten. Het is aan de nieuwe voorzitter om dit aan te passen. Sharon geeft op haar beurt weer aan dat ze de partij soms misschien te top-down vindt functioneren. Er zou meer ruimte moeten zijn voor inspraak van onderop.

Ook Sharon wordt blootgesteld aan vragen uit het publiek. Eerste vraag is wat haar het meest drijft. Dit is de strijd tegen tweedeling in de samenleving. Dit zorgt voor chagrijn in de samenleving en hier wil ze graag tegen vechten. Als haar wordt gevraagd om een kernboodschap rondom de vluchtelingencrisis geeft ze aan dat er te weinig solidariteit is. We bekommeren ons te weinig om anderen.

Over decentralisatie is Sharon ook te spreken, het zou veel kansen bieden. Als je het goed doet zijn er mooie dingen te bereiken door dingen neer te leggen bij de kleinst mogelijke organisatie. Dit geldt natuurlijk niet voor alle zaken, sommige kunnen nu eenmaal niet decentraal geregeld worden.

Met het oog op prinsjesdag (de dag na deze editie van Buskruit!) spreekt Sharon ook nog even over de tegenbegroting van de SP. Hierbij houdt de partij niet alleen het huishoudboekje van Nederland voor ogen. Het is niet altijd in het belang van ons lang om vast te houden aan de drie procentsnorm van Brussel. Zeker als dit ervoor kan zorgen dat bepaalde zaken niet kapot bezuinigd worden.

De SP draait in steeds meer gemeenten en provincies me als bestuurderspartij, natuurlijk zijn hier ook vragen over. Sharon geeft aan dat ze het belangrijk vind om als bestuurderspartij actie te blijven voeren en de buurt in te blijven gaan. Qua scholing heeft ze het idee dat nog niet alles wat erin zit er ook uit gehaald wordt. Ze zou graag luisteren naar verhalen van wat mensen nog missen in de scholingen. Het niveau van de scholing is nu zo dat iedereen het zou kunnen halen. Sharon vraagt zich af of dit wel de bedoeling zou moeten zijn. Er is voor iedereen plek in de SP, maar misschien moeten we kijken waar de mensen het best tot hun recht komen.

Na het gesprek snelt Sharon naar Amsterdam met de belofte Tilburg nog even te benoemen in Pauw. Ko de Laat, die last-minute is opgeroepen als vervanger weet de aanwezigen ook de laatste tien minuten van de avond nog geboeid te houden en maakt nog volop reclame zijn festival ter ere van zijn 25-jarig jubileum.


Columnist Ko de Laat
Tegen de tijd dat Mathijs de 35e editie van Buskruit afsluit, snelt iedereen (mede dankzij zijn aanmoediging) naar de bar om verder te praten over de zaken die vanavond besproken zijn.

Uiteraard hopen we u in grote getalen weer te mogen verwelkomen op de 36e editie van politiek café Buskruit!

 

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s