‘Sociaal ondernemen’ in Politiek Café Buskruit!

Ondernemen om oplossingen te bieden voor maatschappelijke en sociale issues. Dat is de kern van sociaal ondernemen. Aanstaande woensdag wordt hierover in Politiek Café Buskruit! gesproken met Freena Eijfinger, CEO en founder van AutiTouch (www.autitouch.com), en met Etienne de Jong, Manager Talent & Werk van de Diamantgroep en lid van de projectgroep Social Return (www.socialreturnregiotilburg.nl). Ook wordt er aandacht besteed aan ‘Tilburg Studentenstad, maar hoe houden we de studenten vast’, met de Studentenraad en met Pieter Siebers, ambtenaar van de Gemeente Tilburg. Muziek is er van zangeres en songwriter Ava Silver (foto).  Columnist is de talentvolle Mandy Verleijsdonk. Presentator van deze 31ste editie van Buskruit! is Kevin Hordijk.

Politiek Café Buskruit! wordt op woensdag 13 november van 20.00 tot 22.00 uur gehouden in Café De Plaats (PiuSPlein 61). Iedereen is van harte welkom! De toegang is gratis. Wilt u meer informatie over Politiek Café Buskruit!, kijk dan op de website www.buskruit.org. Heeft u tips voor de redactie, dan kunt u die mailen naar redactie@buskruit.org.

Social Return

Als je door een handicap of door andere omstandigheden een afstand tot de arbeidsmarkt hebt, valt het niet altijd mee om aan een baan te komen. Daarom loopt bij de corporaties Tiwos, WonenBreburg en Vieya tot maart 2014 de pilot Social Return.

Deze pilot houdt in dat leveranciers een deel van de opdracht die ze voor de corporatie uitvoeren, gebruiken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. De Diamant-groep kan ze hierbij helpen door geschikte mensen aan te dragen of te helpen met het passend maken van een functie.

Autitouch

Autitouch is in 2011 opgericht door Freena Eijffinger naar aanleiding van het langdurig diagnosetraject van haar jongere broer Reinier. Het duurde 7 jaar voor Reinier op zijn 22e gediagnosticeerd werd met het syndroom van Asperger, een vorm van Autisme. De problematiek rondom het stellen van deze diagnose zette Freena aan het denken. Na een eigen onderzoek kwam zij tot de verrassende ontdekking dat het proces veelal handmatig verloopt. Computers kunnen niet tot nauwelijks worden ingezet. Enerzijds omdat een opstaande monitor een fysieke barrière vormt in sociale interactie en communicatie, anderzijds omdat er nauwelijks software beschikbaar is. Freena heeft zelf een achtergrond in ICT en bedacht een oplossing: “Autitouch“, zodat mensen met autisme eerder een juiste diagnose kunnen krijgen en niet na een langdurig en problematisch diagnosetraject zoals bij haar broer. Zodat mensen met autisme (en hun familie) zo snel mogelijk de ondersteuning kunnen krijgen die ze verdienen!

Freena: “Autitouch is een commercieel bedrijf, maar ik ben dit niet begonnen om rijk te worden. Ik wil anderen graag het verdriet en de pijn besparen waar mijn familie doorheen is gegaan en waar mijn broer nog steeds mee worstelt. Mijn doel is niet zoveel mogelijk mensen van “labeltjes” te voorzien, maar wel van de juiste labels als ze deze toekomt. In Nederland krijg je namelijk geen hulp zonder een “indicatie” en ik hoop vurig dat Autitouch een bijdrage kan leveren aan het geven van de juiste indicatie op een snelle en prettige manier. Zodat kosten en tijd worden gespaard, zorgverleners en ouders worden ontlast en mensen met autisme niet onnodig dubbele en vervelende trajecten doorlopen.

Ik hoop dat we op den duur mensen met autisme de tools kunnen bieden waarmee zij zich (nog) beter kunnen redden in het leven.”

Ava Silver

Met het creëren van een eigen stijl en het ontdekken van je identiteit als een artieste, kom je op een punt waar je vrienden en vijanden maakt. Ava Silver vond haar weg op die ontdekkingstocht en zo zag in juni 2013 de debuut EP ‘Friends and Foes’ het licht. In september kwam er een vervolg met de release op o.a. itunes en spotify, en een videoclip voor de single ‘When It All Falls Down’. De zangeres en songwriter koos de richting van de electropop, maar ook haar liefde voor soul en theatraliteit is terug te horen in haar muziek. De teksten zijn ontstaan vanuit boosheid of verbazing over een bepaald menselijk gedrag. Ook in de muziek hoor je een donker, melancholisch randje. Soms gebracht met een fluwelen stem, maar ook hoor je de krachtige vocalen die Ava Silver in huis heeft. Ben jij een vriend of vijand?

Ava Silver foto 2 Ava Silver

Ava Silver heeft in haar jonge carrière al mooie dingen mogen meemaken. Zo is haar videoclip recent door de band Coldplay op hun website geplaatst. Daarnaast is ze te horen op de debuut EP van Tom Maas (Boef en de Gelogeerde Aap), die in november 2013 gepresenteerd wordt. Verder heeft ze in het naprogramma van Guus Meeuwis en Miss Montreal gespeeld en was ze te horen tijdens verschillende radioprogramma’s (Omroep Brabant, L1). Een ander hoogtepunt was een optreden op het 3-daagse festival Festyland in 2013. De EP ‘Friends and Foes’ is mede mogelijk gemaakt door de steun van donateuren via Voordekunst.nl.

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s