President Al-Assad met bijstandsmoeders in buurthuis gesignaleerd!!

Op 11 april 2012 debatteerde directeur Gerda de Vries van Feniks met Jacqueline Gerssen, raadslid van de VVD, in Politiek Café Buskruit! over het rapport ‘het vrouwelijk gezicht van armoede’.

Ook was Maarten Zeegers te gast, auteur van het boek ‘Wij zijn arabieren’, om over de situatie in Syrië te praten en Jan van Esch, voorzitter van buurthuis ‘In de Boomtak’ was aanwezig om te vertellen hoe ze erin geslaagd zijn om dit buurthuis open te houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stand-up dichter Tom van Poppering zorgde voor een kritische en voor een gevoelige noot als columnist en prachtige Griekse muziek kwam van Demis en Enrikos Iossifidis.

“Veel vrouwen zijn nog steeds niet financieel zelfstandig”, aldus Gerda de Vries. “Daarom is het te rechtvaardigen om vrouwen bij armoedebeleid ook als groep te benaderen. In het rapport heeft men de achterstandsituatie bij vrouwen goed kunnen vaststellen. Meten is weten. Maar het eerste resultaat is al binnen: door het rapport heeft de staatssecretaris al beloofd een weeffout te herstellen die er nu ervoor zorgt dat vrouwen die vier dagen gaan werken er financieel op achteruit gingen. Het is belangrijk om vrouwen perspectief te bieden.”

Volgens Jacqueline Gerssen zal het rapport zeker ook ogen openen, maar ‘het begint bij jezelf’. Je moet ‘je eigen kracht benutten’ en ‘uit je slachtofferrol’ komen.  Bij vrouwen die scheiden krijgt 80% de zorgplicht voor de kinderen. Deze zorgplicht laat zich moeilijk combineren met werken. Ook de alimentatie compenseert het inkomensverlies niet. Gemiddeld gaan vrouwen er dan nog steeds 23% op achteruit. De vraag voor raadslid Gerssen is echter wanneer je hierbij de gemeente betrekt. Werkgevers en scholen mogen ook wel hun verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld als het gaat om flexibele werktijden en de naschoolse opvang van kinderen. Gerda de Vries: “Ook in dat geval is er nog een probleem, want lager opgeleide vrouwen die bijvoorbeeld schoonmaakster zijn, zullen helemaal geen flexibele werktijden kunnen eisen.” Zou het niet goed zijn om bijvoorbeeld tienermoeders die nog een jaar opleiding moeten doen, daarbij financieel te ondersteunen? Anders lopen ze een startkwalificatie mis, waardoor ze onnodig in een achterstandssituatie terechtkomen. De VVD staat achter de conclusies van het rapport en wacht nu wijzigingen van het beleid af. Ook de VVD vindt zelfredzaamheid belangrijk, maar een belangrijke taak ligt dan bij het vergroten van de werkgelegenheid. Door de wet ‘Werken naar vermogen’ wordt het aantrekkelijker voor werkgevers om mensen aan te nemen. Volgens Gerda de Vries gaat het uiteindelijk om ‘brood en rozen’, waarbij de ‘rozen’ dan staan voor ontwikkeling. Daarnaast is er nog teveel ongelijkheid in de betaling van mannen en vrouwen. Op 20 maart jongstleden was het ‘Equal pay day’ om daar aandacht voor te vragen. Investeren in vrouwen is investeren in de volgende generatie.

 

 

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s