Eerste editie Buskruit! van 2012 was weer zinderend en prikkelend!

Op 7 maart vond de 22ste editie van Politiek Café Buskruit! plaats. Met deze weer aandacht voor het Meldpunt Oost-Europeanen, de nieuwe wethouder Auke Blaauwbroek en voor de Presidentsverkiezingen in Rusland. Met voormalig nachtdichter Daan Taks, een oproep van de nieuwe nachtburgemeester Godelieve Engbersen voor de “Genoeg Dag” en muzikale aankleding van Tom Wolkers en Tom de Graaf.

Het debat over het meldpunt Oost-Europeanen ging tussen Jan van Esch van PortAgora (voorheen het Oosteuropa Centrum geheten), John van Gorp van Trots Tilburg en politicoloog Marcel Boogers van de UvT. Alhoewel men het over eens was dat het de PVV met het meldpunt met name gebruikt voor aandachttrekkerij vanuit hun ‘media-geilheid’, geeft het toch ook een reëel onderliggend probleem aan. De mening van Jan van Esch van PortAgora loog er daarbij niet om: “De PVV wil alleen maar aandacht trekken. Maar dat is niet zo erg als de CDA. Het CDA verloochent haar hele achtergrond door dit te steunen.” En “Natuurlijk zou er een meldpunt voor Polen moeten komen, namelijk een meldpunt om de uitbuiting van Polen te melden. Om te melden in welke erbarmelijke omstandigheden ze in Nederland moeten werken en wonen.”

“Van belang is om de snelle toeloop van Oosteuropeanen in goede banen te leiden. Want dat die toeloop er nog steeds gaat komen staat wel vast. De economie in Noord-Brabant is nog steeds booming en we zullen deze arbeidskrachten hard nodig hebben”, aldus Marcel Boogers. Werkgevers moeten aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid en deze mensen niet in erbarmelijke werkomstandigheden laten werken en hen fatsoenlijke woonruimte bieden. Dan wordt de overlast ook voorkomen. Volgens John van Gorp moeten deze mensen vooral ook Nederlands leren om te kunnen integreren en om de waarden en normen van Nederland te leren kennen. Volgens de heer Boogers moeten we de problemen ook niet overdrijven. In sommige dorpen in Brabant is ondertussen meer dan 10% Oosteuropeaan en dat gaat prima.

 Godelieve Engbersen vroeg aandacht voor de Landelijke Genoegdag die op 17 maart door haar wordt georganiseerd in Oude Klassetheater (Carre 16). Om niet te doemdenken, maar om te doendenken. Want vanuit de ‘Genoeg-gedachte’ is er genoeg voor iedereen.

Auke Blaauwbroek heeft het nog steeds naar z’n zin als PvdA-er. Als nieuwe wethouder wil hij vooral ‘Auke’ zijn en niet de nieuwe Jan. Hij is daarvoor toch iets formeler dan Jan Hamming, die toch een stuk ‘losser’ is. Als wethouder wil hij economische en sociale zaken bij elkaar brengen en mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt meer perspectief gaan bieden. Het wordt een speerpunt om deze mensen weer aan de slag te krijgen. We hoeven daarbij niet bang te zijn dat hij meer milieuvervuilende bedrijven uit de zwaarste categorie naar Tilburg zal halen. Deze weert hij ook liever. Wethouder Blaauwbroek: “Door gebruik te maken van de onderwijsstructuur in Tilburg moet er een grotere variatie aan bedrijven komen die investeren in Tilburg en daarbij ook mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan een baan helpen.” Of hij zelf ook op het Malieveld zal gaan staan op 22 maart bij de demonstratie tegen de bezuinigingen bij Sociale Werkplaatsen moet hij nog bezien, gezien zijn nieuwe rol als wethouder én voorzitter van de Diamantgroep, maar hij zal zeker zoveel mogelijk mensen oproepen om naar de demonstratie te gaan.

Tot slot was Tiny Kox, fractieleider van de SP in de Eerste Kamer, aan het woord. Hij was als delegatieleider van de waarnemers voor de Raad van Europa aanwezig bij de Russische Presidentsverkiezingen. We hebben daarbij toch een verkeerd beeld over hoe het daar aan toe gaat. De verkiezingen zelf zijn goed georganiseerd en met de uitslag is niet gerommeld: Poetin is wel echt de populairste politicus van Rusland. Probleem is echter dat in de weken voor de verkiezingen wordt er wel alles aan gedaan om de publieke opinie te manipuleren en te beïnvloeden en dat is op zich wel kwalijk. Ook was Tiny Kox al eerder aanwezig in december bij de parlementsverkiezingen in Rusland. Ook toen heeft hij een kritisch rapport geschreven. Op zich was de regering van Rusland niet echt van plan om iets met de aanbevelingen te doen, maar het wonderlijke was dat er daarna wel demonstraties vanuit de jongere middenklasse in Rusland op gang zijn gekomen voor eerlijkere verkiezingen. Deze jongeren willen het huidige status-quo doorbreken en meer kansen voor Rusland kunnen benutten. En deze demonstraties zijn daarna steeds groter en groter geworden. Onder druk van deze protesten heeft de regering alsnog de regels versoepeld. Het is voortaan gemakkelijker om een politieke partij te beginnen en om je kandidaat te stellen voor de verkiezingen.

De volgende editie van Politiek Café Buskruit! wordt gehouden op 11 april 2012 van 20.15 uur tot 21.45 uur, wederom in Café de Plaats aan de Piusplein 61. Actuele informatie is te vinden op www.buskruit.org, waar u zich ook kunt aanmelden voor de nieuwsbrief. Ook is Buskruit! te volgen via twitter @cafebuskruit en via Facebook.

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s