Debat Buskruit!: Alle kerncentrales zo snel mogelijk sluiten!!

Was je op 17 april niet in Politiek Café Buskruit!, dan heb je echt wat gemist! In het debat over kernenergie ging het er verhit aan toe, waarbij presentator Kevin Hordijk maar net een meltdown wist te voorkomen. Want wat leren we van de problemen met de kernreactoren in Fukushima in Japan? ‘Lerend leven’ was ook het thema van het optreden van Ruud Vreeman, die samen met senator Tiny Kox in gesprek ging over zijn gelijknamige boek. “Ik had meer dramatiek in het boek verwacht”, aldus Tiny Kox. Muziek was er van de troubadour Wim Koevoets en columnist Martin Beversluis zette met zijn gedichten het publiek op scherp.

Het nut van absoluut veilige kerncentrales ! ?

Voor het debat waren Jorien de Lege, campagneleider Klimaat en Energie van  Greenpeace en Remond Pahladsingh, ecoloog en deskundige op het gebied van  kernreactoren uitgenodigd. Daar waar de heer Pahladsingh nog het onderscheid  maakt tussen onveilige kerncentrales van nu en de absoluut veilige Thorium  kerncentrales van de toekomst, is Greenpeace daarbij van mening dat kernenergie volkomen overbodig is.

De heer Pahladsingh: “De kernreactor in Fukushima is verkeerd gebouwd. Had in  Japan dezelfde centrale gestaan als in Borsele, dan hadden de problemen daar  voorkomen kunnen worden. Maar ook Borsele is niet absoluut veilig. Voor de tweede centrale bij Borsele gaan we echter weer uit van de oude normen.  Waardoor we de absoluut veilige kerncentrales weer geen kans geven, terwijl de  technologie al sinds de jaren ’60 bekend is en er ook een niet-commerciële proefcentrale al jaren in Duitsland draait. Omdat er met Thorium bolletjes  gewerkt wordt, kan de warmte altijd afgevoerd worden en is een  meltdown onmogelijk.”

Een discussie die volgens Jorien de Lege van Greenpeace echter  volstrekt onnodig is, zeker in Nederland. “Nederland exporteert zelfs energie.  Als we nu de kerncentrale in Borsele zouden sluiten en daarbij ook nog alle  kolencentrales, dan nog kan Nederland in zijn eigen energiebehoefte voorzien.  Bovendien zorgt kernafval nog 250.000 jaar voor schadelijke straling. We weten niet wat dat over die termijn voor de veiligheid van de opslag betekend, noch  als het gaat om opslag boven de grond als opslag onder de grond. Er wordt nu al  meer energie gewonnen uit hernieuwbare bronnen dan dat er energie uit
kerncentrales komt, en de Thorium centrales zijn de komende tientallen jaren echt nog niet commercieel exploiteerbaar. Thorium centrales zijn een sprookje. Omdat je dan nog steeds met uranium werkt, is het de nieuwe black swan.”

Sluiten maar!!

Alhoewel de felheid van de discussies anders deed vermoeden, waren beide partijen het in
ieder geval wel over één punt eens: de huidige kerncentrales moeten allemaal zo snel mogelijk gesloten worden. Want deze onveilige centrales, willen we zeker niet!!

Ruud Vreeman vindt inspiratie in Sloppy Joe’s Bar

Na het abrupte einde van zijn burgemeesterscarrière is Ruud Vreeman voor een korte vakantie naar de Verenigde Staten. Het stamcafé van Hemingway in Key West, Sloppy Joe’s bar,  vormde daarbij de inspiratiebron voor zijn boek “Lerend leven”. Want wat zijn de omslagpunten in je leven? En wat zijn de grondmotieven van waaruit je handelt? Deze grondmotieven zijn uiteindelijk de basis van het boek geworden.

Zoals een bespiegeling op het populisme, die zijn huidige aanhang volgens Vreeman en Kox met name te danken heeft aan de toegenomen onzekerheid voor de arbeiders. Vroeger kon je arbeid ook gebruiken om te emanciperen, om hoger op te komen. Maar nu is er geen vastigheid meer. De angst die deze onzekerheid geeft, laat mensen zoeken naar partijen die zeggen dat zij deze zekerheid wel kunnen bieden. Dat is dan ook precies wat de populistische partijen beloven.

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s