SP-leider Emile Roemer in Buskruit!: het is nu tijd om door te pakken!

Hoogtepunt van de 17de editie van Politiek Café Buskruit! op 20 maart jongstleden was de komst van SP-leider Emile Roemer. Een mooie kans voor presentator Kevin Hordijk om hem te bevragen over zijn ervaringen van het afgelopen jaar. Want het aftreden van Agnes Kant als fractievoorzitster van de Tweede Kamerfractie van de SP kwam wel heel onverwacht. Binnen 24 uur werd Emile Roemer aangewezen als haar opvolger. Emile Roemer: “De eerste drie maanden waren erg lastig. Zeker omdat we vlak voor de verkiezingen zaten, maar de massale steun van de achterban heeft mij er doorheen gesleept.” Het moeilijkste was uiteraard dat Roemer in het begin de grote onbekende was bij de debatten. “Want wie kent er nu Tweede Kamerleden bij naam?”, aldus Emile. De grote omslag kwam bij het RTL4-debat in Carré en daarna ging het snel. “Nadeel van de huidige media is dat er weinig tijd is om het woord te mogen voeren. Hierdoor moet je als lijsttrekker noodgedwongen in korte zinnen praten en krijg je een cultuur waarin one-liners steeds belangrijker worden.” Bovendien wordt presentatie steeds belangrijker dan inhoud. 

Over de provinciale staten verkiezingen was Emile Roemer tevreden.  De SP heeft ten opzichte van vier jaar geleden weliswaar verloren, maar vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen stond de SP in de peilingen nog maar op 8 zetels. In twee weken is het toen gestegen naar 15 zetels en nu is er weer een kleine winst geboekt ten opzichte van de Tweede Kamer verkiezingen. Het lijkt erop dat de SP het dieptepunt wel heeft gehad. Het is nu zaak om door te zetten. Samenwerken wordt daarbij belangrijk om te zorgen dat de SP als serieuze partner wordt gezien. Wie had er anderhalf jaar geleden gedacht dat de SP samen met de PvdA op een manifestatie zou staan? En dat de SP samen met de PvdA, Groen Links en D66 voorstellen zou indienen voor 4,2 miljard aan alternatieve bezuinigingen? Dit zorgt voor een vergroot vertrouwen tussen de partijen onderling. De SP moet laten zien waar ze de komende 20 jaar heen wil met de maatschappij en het alternatief laat zien, ook in crisistijd.

De provinciale verkiezingen waren voor Rutte een test voor het regeringsbeleid. De gevolgen van dit beleid zullen echter pas de komende jaren te zien zijn. Emile Roemer: “ Het zou ons wat waard zijn als links een meerderheid haalt in de Eerste Kamer, om zo in ieder geval de scherpe kantjes van het beleid af te halen”. Voor de restzetels zullen diverse partijen strategisch gaan stemmen, dus dat wordt nog heel spannend. De Eerste Kamer kijkt op de wetten juridisch kloppen en zou op termijn misschien overbodig kunnen worden, omdat de Tweede Kamer of de Raad van Staten deze taken zouden kunnen overnemen. Hoe politieker de Eerste Kamer wordt, hoe dichterbij haar einde komt. 

Studentenraad Tilburg

Het centrum van Tilburg is niet aantrekkelijk voor studenten! Een stelling die door Bas Bross, voorzitter van studentenorganisatie SAM, werd gesteld in het tweegesprek met wethouder Marieke Moorman over de net opgerichte studentenraad in Politiek Café Buskruit! Het doel van de studentenraad is enerzijds voor de gemeente Tilburg om een aanspreekpunt te hebben waarin alle studenten zijn vertegenwoordigd en voor de studenten om een ingang bij de gemeente te hebben. Voordeel is dat daarbij kan worden gesproken over overkoepelende thema’s als huisvesting en openbaar vervoer. Maar, wat wethouder Moorman betreft, ook over wat de studenten terug kunnen doen voor Tilburg. Want het is belangrijk dat studenten meedoen. Veel studenten blijven na hun studie niet in Tilburg en zou dus goed zijn als meer binding met de stad zouden hebben.

Voor Bas Bross is het als voorzitter belangrijk om aantal concrete onderwerpen in de komende jaren uit te werken. Daarom gaat de studentenraad ook meedenken met de reguliere enquête die onder het studentenpanel wordt gehouden. Om Tilburg zichtbaarder te maken als studentenstad, wil de studentenraad in 2012 een groot sportevenement voor studenten organiseren. Voor zowel de wethouder als de voorzitter van de studentenraad is Leuven het grote voorbeeld, waar de studenten duidelijk in het centrum vertegenwoordigd zijn. 

Uiteraard was er tussen de bedrijven ook tijd voor muziek. Voor André van den Boogaart was het een bijzonder moment, want feitelijk was dit spetterende optreden met zijn muzikale vrienden de eerste presentatie van zijn nieuwe cd Modderbad in het bloed.

Het politiek café werd succesvol afgesloten door rijmer des vaderlands Aar Noordam, die zijn politieke sonnetten voordroeg. 

Over cafebuskruit

Politiek café Buskruit, SP Tilburg
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op SP-leider Emile Roemer in Buskruit!: het is nu tijd om door te pakken!

  1. Angelique Siemons zegt:

    Complimenten voor de redactie! Na wat hobbels in het begin is het politiek cafe echt geworden wat het moest worden: een programma dat de moeite waard is met een professionele uitstraling en gezelligheid. Geschikt voor mensen van alle gezinten. Ik weet dat het organiseren van zo’n cafe niet vanzelf gaat en dat er veel werk door jullie wordt verzet. Thumbs up for You!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s